Hvad er forskellen på USB-A, USB-B Micro, USB-C og Lightning?

4 forskellige USB typer. Fra højre til venstre: USB-A, USB-C, USB-B Micro, Lightning

Vi bruger dem alle i vores hverdag, men hvad er USB kabler egentlig?
USB-A, USB-B Micro, USB-C og Lightning kabler er alle former for USB (Univeral Serial Bus)-kabler, men de adskiller sig fra hinanden på flere måder.

USB-A

USB-A kabler er de mest almindelige type af USB-kabel, og de har den klassiske, firkantede form. De er kompatible med de fleste enheder, herunder computere, smartphones og tablets, men de kan ikke bruges til at oplade enheder med en højere strømstyrke, som f.eks. en bærbar computer. Ejer du et “USB flash drive” hvor du gemmer filer på, er det højst sandsynligt et USB-A stik.

USB-B Micro

USB-B Micro kabel er en mindre version af USB-A-kablet. Det har en lille, ovale form med en bredere ende, der tilsluttes til computeren, og en smallere ende, der tilsluttes til enheden. Dette kabel bruges ofte til at tilslutte smartphones og andre bærbare enheder til en computer eller oplader.

USB-C

USB-C kabler er en mere ny type af USB-kabel, og de adskiller sig fra USB-A kabler ved at have en rund form. USB-C kabler er kompatible med de fleste enheder, herunder bærbare computere, smartphones og tablets, og de kan bruges til at oplade enheder med en højere strømstyrke. De er også kendt for at have en hurtigere overførselshastighed end USB-A kabler og kan endda overføre internetforbindelse.

Lightning

Lightning kabler er en type USB-kabel, der kun kan bruges til Apple-enheder, som f.eks. iPhones, iPads og iPods. De adskiller sig fra USB-A og USB-C kabler ved at have en unik form, der kun passer til Lightning-porte på Apple-enheder. Lightning kabler kan også bruges til at oplade enheder med en højere strømstyrke.

Således er forskellen mellem USB-A, USB-C og Lightning kabler deres form, kompatibilitet og evne til at oplade enheder med en højere strømstyrke. Mens USB-A kabler er de mest almindelige type af USB-kabel, er USB-C kabler mere avancerede, og Lightning kabler er kun kompatible med Apple-enheder.

Alt efter hvilken telefon du har, skal du bruge et af disse kabler, hvis du vil tilslutte din telefon til din computer. Du kan typisk bruge stikket fra din oplader til dette.