Langsomt internet

Vi er blevet mere afhængige af internettet end nogensinde før, og det stiller krav til internetforbindelsen. Hastigheden skal være hurtig, rækkevidden skal være stor og det skal køre stabilt. Disse krav opfyldes ikke af sig selv, og derfor er det vigtigt, at man får optimeret sin opsætning.

WiFi eller kabel?

Der er to måder at forbinde sig til internettet, nemlig trådløst eller med et internetkabel.

Kabel
Det er altid at anbefale, at man forbinder sig med et kabel hvis muligt. Med en kabelforbindelse opnår man en uforstyrret forbindelse, så man kan benytte sin internetforbindelse uden problemer. Som udgangspunkt undgår man hastighedsudsving og hastighedstab, udfald på forbindelsen og andre forstyrrelser der kan skabe irritation og frustration hos brugeren.
De fleste internetudbydere garanterer også, at man får den hastighed man betaler for, hvis man benytter sig af et internetkabel. Dette kan de dog ikke garantere på en WiFi forbindelse.

Vær dog opmærksom på, at ikke alle kabler kan yde samme niveau. De ældre kabler (CAT 5) kan maksimalt sende 100mbit, så vi anbefaler, at man som minimum køber et CAT 6 internetkabel.
Hvis du oplever, at du måler mellem 90-99 på en hastighedstest, men du betaler for mere end det, så er det typisk fordi internetkablet er for gammelt.

WiFi
WiFi forbindelser har potentialet til at leve op til de krav vi stiller, men de er doger mere tilbøjelig til at skabe problemer end kablet. Det væsentlige når man snakker wifi er udstyr og placering. Har man en gammel router til 200kr fra Bilka, som står inde bag sofaen, så må man forvente, at WiFi forbindelsen er dårlig.
WiFi er radiobølger, og de bølger skal kunne “flyve frit”. Derfor er det vigtigt, at dit udstyr står placeret højt, centralt og med frit udsyn, så bølgerne kan komme hen til dine enheder. Det er også en god ide, at placere routeren væk fra andet elektronik, for at undgå forstyrrelser. Hvis din router har antenner, så placer dem forskudt, så de ikke sender signal i samme retning eller på tværs af hinanden.

Vi anbefaler ikke, at man køber en WiFi extender. En WiFi extender er en populær løsning, da den virker nem at installere, og det er som regel også en billigere løsning, men det er desværre ikke lige så holdbart som vi ønsker.
WiFi extendere sætter man typisk i stikkontakten hvorfra extenderen modtager signalet trådløst og herefter sender det trådløst videre.
WiFi extenderen (eller forstærker som den fejlagtigt også bliver kaldt) er kun så stærk som dens udgangspunkt. Dvs. at hvis du benytter WiFi’en i din billige Bilka-router, så modtager og sender extenderen blot det allerede dårlige signal videre, men lidt forværret af rejsen.

Hvad skal man gøre?

Man får hvad man betaler for i netværksudstyr. Hvis man har et stort behov eller et stort hus, så skal man være klar til at bruge lidt ekstra penge på udstyret. Det kan enten være i form af en router eller et mesh-system.

Det kan også være, at du allerede har det gode udstyr, men at forbindelsen blot er blevet dårlig over tid. Prøv at genstart dit udstyr, og hvis dette ikke hjælper, så kan en nulstilling ofte. Dette gør du ved at stikke en tynd nål ind i “reset” hullet på dit udstyr i 10 sekunder.