Hvad er en VPN?

En VPN, eller Virtual Private Network er et program der giver dig mulighed for, at forbinde dig til internettet anonymymt.
Uden en VPN er din unikke IP-adresse tilgængelig for omverdenen, og den bliver delt med den hjemmeside eller service du benytter. Med en VPN forbinder du dig til internettet gennem et “Virtuelt Privat Netværk”, og i stedet for, at hjemmesiden eller servicen du besøger ser din unikke IP-adresse, så ser den IP-adressen fra det virtuelle netværk, altså VPN’en. Man lader altså som om, at man er forbundet til et andet netværk, og dermed får man en anden IP-adresse.

Hvorfor bruge en VPN?

Arbejde
Den mest populære grund til at anvende en VPN i Danmark er arbejdsrelateret. I disse tider har de fleste arbejdet hjemmefra, og mange gør det stadig, og der er en VPN et essentielt værktøj.
Mange arbejdsgivere har begrænset adgangen til følsomme filer, hjemmesider, chat rooms og andet, så at man kun kan tilgå det, såfremt man er forbundet til firmaets netværk. Det er dog en udfordring, hvis man arbejder hjemmefra, og dermed er forbundet til sig eget private netværk.
Men i stedet for, at man skal være forbundet til netværket ved fysisk at være på kontoret, så forbinder man sig til en VPN (virtuelt netværk). Nu ligner det pludselig, at man er forbundet til firmaets netværk, og adgangen til filer, hjemmeside, chat rooms osv tillades.

Privatliv
Ønsker man ikke, at internetfirmaerne kan spore ens gang på internettet, er en VPN et rigtig godt værktøj. Med en VPN kan din lokation ikke opsnappes og du er totalt anonym.

Adgang til geobegrænset indhold
Noget indhold kan kun tilgås fra visse dele af verden, men med en VPN kan dette omgås. Man forbinder sig blot til en VPN og pludselig ligner det, at du er forbundet til et netværk i et andet land.
Et jordnært eksempel på dette er streamingtjenester. Deres indhold varierer fra land til land, men vil man se det amerikanske Netflixkatalog, tænder man blot sin VPN.

Sikkerhed
I stedet for, at der er en direkte kontakt fra dig til hjemmeside, så fungerer en krypteret VPN som mellemmand. Når du sender data gennem en VPN bliver dataen krypteret, så hvis uheldet skulle være ude, og en hacker opfanger dataen på vejen, så får de intet ud af det, da dataen er krypteret.

En VPN er også god at bruge, hvis man bruger gratis offentlig WIFI.
Forestil dig, at du sidder på en kaffebar og vil tjekke din mail, så du forbinder dig til “FREEWIFI COFFEE SHOP “. Hvad du ikke ved er, at det er en hacker som ejer wifi’en, så når du forbinder dig til netværket, strømmer din data igennem hackerens netværk. Han har nu næsten endeløs adgang til den data du sender. Er du dog forbundet til en VPN på din computer, så er alt data krypteret, og hackeren får intet.

En VPN kan ikke beskytte dig imod alle angreb, så logisk tænkning er vigtigt, uanset om du har en VPN eller ej.
Læs mere om hvordan du undgår at blive svindlet online her.

Kriminalitet
VPN’er bliver også brugt til kriminalitet. Det opfordrer vi selvfølgelig ikke til, men dette er blot en realitet. En VPN er ikke ulovlig at bruge, men i og med, at en VPN giver anonymitet, så bruger kriminelle dette værktøj til deres fordel.

Hvilken VPN skal man bruge?

Der er rigtig mange VPN’er at vælge imellem, så det kan være svært at finde den rette.
Det man skal være opmærksom på er:
– Er prisen rimelig?
– Hvor mange enheder kan man have på?
– Serverlokation (Jo nærmere på Danmark, desto hurtigere forbindelse)
– Har du mulighed for support, hvis du skulle have spørgsmål?
– Kundeanmeldelser

Der findes også gratis VPN, men husk, at hvis servicen ikke koster noget, så er du produktet. Det anbefales derfor ikke, at man anskaffer sig en gratis VPN.

De 3 største VPN udbydere er NordVPN, ExpressVPN og Surfshark. Der er bred konsensus om, at NordVPN er den bedste, men som udgangspunkt virker alle 3 rigtig fint.