Hvordan laver jeg en sikker adgangskode?

At finde på en god adgangskode er en balance mellem, at koden er svær at knække, men nem nok at huske. Her er nogle tips til at lave en stærk adgangskode.

Hvordan bliver din adgangskode stjålet?

Der er mange forskellige måder cyberkriminelle stjæler dine adgangskoder, men disse 3 er nogle af de mest anvendte.

Brute Force Angreb
Dette går ud på, at hackeren prøver med så mange kombinationer af tal, bogstaver og tegn som muligt. Dette udføres igennem et program, så hackeren kan prøve tusindvis af kombinationer over meget kort tid. Det er en trial-and-error metode, dvs. man bliver ved indtil man rammer plet.

Ordbogsangreb
Hackeren bruger normale ord som kan findes i ordbøger, da rigtig mange brugere har ord de kender i deres adgangskoder. Hvis din kode f.eks. er “Sommerhus99”, går der ikke meget mere end et par sekunder før hackeren er inde i din konto.

Phishing
Phishing er den digitale verdens trickstyve. Tricktyven forsøger gennem mails, sms’er, telefonopkald eller anden kommunikation at få dig til at give dit password til dem. Det kan f.eks. være, at du har fået en e-mail hvor der står, at der er problemer på din NemID konto, men du skal blot trykke på linket i mailen og logge ind, så er problemet løst.
Hvad de selvfølgelig ikke fortæller dig er, at det link fører dig ind til en falsk hjemmeside, og når du skriver dine log-in oplysninger, så bliver de sendt direkte til tricktyven.

Læs mere om hvordan man undgår phishing

Hvordan laver jeg så en stærk adgangskode?

Nu ved vi hvordan hackeren arbejder, så lad os modarbejde dem.
Ting du bør bruge i din adgangskode:
– Brug en kombination af bogstaver, tal og symboler (f.eks. ! # = ? @)
– Minimum 12 karakterer, men gerne flere
– Store og små bogstaver
– Komplekse og tilfældige sammensætninger af bogstaver

Hvis vi følger disse 4 guidelines kan en adgangskode f.eks. se således ud: HLJ1rG0S@TM$
Denne adgangskode er dog svær at huske, men her kan du bruge et lille trick, nemlig at associere hvert bogstav med et ord. I det ovenstående tilfælde er sætningen at huske “Hvordan Laver Jeg 1 rigtig God 0g Stærk @dgangskode Til Mig $elv”

For en god ordens skyld gennemgår vi også, hvad man bør undgå når man laver sin adgangskode
Ting du bør undgå i din adgangskode:
– Sammenhængende tal eller årstal (f.eks. 123456 / 1999 / 99)
– Personlig information (f.eks. navne, alder, e-mail, telefonnummer)
– Normale ord og sætninger
– Genbruge de samme koder til hver hjemmeside


Hvis vi laver en kode med 3 tre ovenstående kriterier man ikke skal gøre, så kan vi lave en adgangskode der ser sådan ud: danmark99
Det vil tage en hacker under 5 minutter at gætte denne kode, og hvis jeg har genbrugt den til alle min konti, så har hackeren nu adgang til alt.

Tommelfingerreglen er, at du jo lettere din kode er at huske for dig selv, desto nemmere er den at knække.
Følger du denne artikel når du opretter din næste kode, så er du garanteret en stærk kode som er næsten umulig at knække.